WIFI

Historia

historia1

Aschan toi ranskalais-venäläisen konditoriakulttuurin Turkuun

Vuonna 1928 Pekka ja Anni Aschan avasivat Turussa, osoitteessa Brahenkatu 5, leipomo- ja konditorialiikkeen. Viipurissa leipurimestari Fischerin liikkeessä kouluttautunut Aschan edusti turkulaisille uutta ranskalais-venäläistä konditorialinjaa.

Nuoren yrityksen tärkeintä pääomaa oli korkeatasoinen ammattitaito. Pula-ajasta huolimatta laadusta ja palveluista ei tingitty. 1930-luvulla Eerikinkadulle avattiin uusi myymälä, joka laajeni noin satapaikkaiseksi ja erityisesti nuorison suosimaksi kahvilaksi.

Aschanin bravuurituotteita olivat viipurilais-pietarilaiset kakut sekä kansainväliset leivokset kuten bebet. Mantelimassasta ja voikreemistä valmistettu käpykakku oli menestystuote. Suosittu oli myös ranskanleipä, jonka laadusta Pekka Aschan itse piti tarkasti huolta.

Sotavuosista olympiahuumaan

Sota vaikutti kaikkeen. Aschanin Brahenkadun liiketila tuhoutui pommituksissa, ja toiminta keskitettiin Eerikinkadulle.

Vielä sodan jälkeenkin oli pulaa raaka-aineista. Tiukkoina aikoina ihmiset nauttivat kärsivällisesti ruisjauhoista ja siirapista valmistettuja leivonnaisia.

1950-luvulla rakennettiin uutta Suomea. Turkulaiset rouvat jonottivat aamuostoksillaan Ashanin uunituoretta ranskanleipää kauppahallissa. Olympiavuonna -52 Aschanillakin varauduttiin ulkomaisten kisaturistien saapumiseen hankkimalla uudet puvut.

Liiketoiminnan kannalta 50-luvun loppu oli tärkeää aikaa. Jo varsin iäkkäät Pekka ja Anni vetäytyivät syrjään, ja heräsi kysymys leipomon tulevaisuudesta. Vuonna 1957 yrityksen johto siirtyi heidän pojalleen, Lauri Astolalle.

leipäauto

Tanssivat upolaiset

1960-luvun alkupuoliskolla koettiin Aschanin ympärillä uudenlainen kulttuuri-ilmiö, upolaisuus. Kuva-Posti kertoi, että kyse oli ”täysin uudentyyppisestä tanssivasta nuorisosta”. Alun perin upolaisilla tarkoitettiin nuoria, jotka siirtyivät eri baareista Aschanin upouuteen Humalistokadun kahvilaan. Vähitellen upolaisuus yleistyi käsittämään kaikkia muodikkaasti pukeutuvia ja skoottereilla ajelevia nuoria, jotka iltaisin tanssivat muun muassa West Side Storyn tahtiin.

1970-luvulla suurta suosiota saavuttivat Aschanin tuoreet, rapeakuoriset leivät, joita vähän myöhemmin myytiin jopa marketeissa ilman muovipussia. Uudesta tekniikasta huolimatta leipomossa arvostettiin perinteistä käsityötaitoa, ja leivät muotoiltiin käsin.

Vuosikymmenien ja omistajien vaihtuessa tämä kunnioitus laatua ja käsityötä kohtaan on säilynyt Aschanin perusajatuksena. Sille perustalle Aschan Coffee & Delin on hyvä rakentaa tässä ajassa toimivia palveluja.